X

Fun For All

The little design details count on this project.

  • Best Media Room
  • Level I

The client asked Finite Solutions to convert an unused basement into a space that family and friends could enjoy together. The client wanted a cozy, warm feel that would tie into the interior of the rest of the house. The client also wanted to display their vinyl collection in illuminated shelving on either side of the screen and be able to hide or reveal the projector, depending on the use of the room.

The client insisted on a wood finish to the doors, but as this wasn’t achievable for audio purposes, an aluminium frame was built above and below the speakers. This fabric gives the appearance of a solid door and delivers on the performance criteria and interior design goals of the client.

The basement windows are like castle windows and angle inwards from a large reveal to a small slot window, which made fitting suitably sized blinds difficult, especially as the client didn’t want to see guide rails on a blackout system. The wall upholstery panels were made to overlap the top and sides of the reveal to conceal the roller mechanism and to make the room completely dark for movie viewing.

The little design details count on this project. Finite Solutions integrated the Control4 system with Heatmiser and a thimble temperature sensor was installed discreetly in the room, allowing the unattractive wall plate thermostat controller to be hidden in the cupboard.

Integrator:

Finite Solutions

Yeadon, Leeds

CEDIA Profile

Partners:

Specialty Consultant: Steve Lewis